Hová tűnt McNeil köde?

5172

Az égbolt egyik legfényesebb reflexiós köde a Pierre Méchain által 1780-ban felfedezett, majd Charles Messier által katalogizált ragyogó, kék objektum.

Fényes Lóránd, Balatonalmádi

Az M78 reflexiós köd. Csillagközi por alkotja, a közeli csillagok fényét veri vissza és szűri meg. Az Orion-komplexum része, nagyjából 1600 fényév távolságra. A felfedezéséről már a bevezetőben írtam, ám mint reflexiós-köd csak 1919-ben került azonosításra. Vesto Slipher a Lowell Obszervatóriumból pontosította az objektum mibenlétét. A ködösség 45 változócsillagot tartalmaz, illetve az infravörös felvételek alapján azt is tudjuk, hogy az itt található csillaghalmaz 192 fiatal csillagot számlál. Az M78 ezen felül 17 Herbig-Haro ojektum lakhelye is.

Az M78 reflexiós köd az Orionban. 300/1200-as Newton-távcső, Fornax 52 mechanika, QHY 9 kamera, Optolong LRGB szűrő, TeleVue Paracorr Type-II korrektor, QHY5L-II vezetés, 10 óra expozíció, 99×360 s LRGB. Hasonlítsuk össze a képet Hődör Gábor felvételén, amelyen feltüntettük a McNeil-féle ködöt. A fénykép a Bay Zoltán Tehetséggondozó Alapítvány Csillagászati és Környezetvédelmi Oktatóközpontjának támogatásával készült el. Köszönet a műszerek rendelkezésre bocsátásáért!

 

A 2019. február 4-9. közötti expozíciók alapján készült képnek az ad aktualitást, hogy egy apró részlete szinte teljesen eltűnt a korábbi években készült felvételekhez hasonlítva. Ez a McNeil-köd, amelyet 2004 januárjában fedezett fel J. W. McNeil amatőrcsillagász. A ködösséget megvilágító csillag később a V1647 Ori nevet kapta, vagyis változócsillagról van szó, a fiatal eruptív csillagok közé tartozik. A csillag (és vele együtt az általa megvilágított ködösség) 2004 után elhalványodott, majd 2008-ban ismét kifényesedett. Legutóbb 2018 novemberében észlelték jelentős elhalványodását, ami az én felvételemen is megfigyelhető.

Az M78 legutóbb egy évvel ezelőtt volt hét képe hírportálunkon. Hődör Gábor akkori felvételén a McNeil-féle köd még kitűnően látható:

A McNeil-köd még kiválóan látható Hődör Gábor egy évvel ezelőtt készült felvételén.

Hozzászólás

hozzászólás