„Ami ugyanis nem látható belőle: az örök hatalma és istensége, az a kozmosz teremtésétõl fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható.” Rómaiakhoz írt levél 1:20

 

Bár ez az oldal elsősorban az amatőrcsillagász és egyéb fotós munkáim publikálására hoztam létre, soha nem szégyelltem, hogy emögött a kikapcsolódás mögött egy személyes hitéleti aspektus is erős. Ezért ebben az almenüben – hisz az oldal a nevem alatt fut – azt tartom hitelesnek, ha ez is látható. Ugyan a kiüresedett vallást, mint keretrendszert sokszor inkább problémának gondolom, egyes részeit akár szomorúsággal is figyelem, az Istent érintő rész nagyon vonz. A személyes megtapasztalásom a bibliai kinyilatkoztatás világnézetén belül élem meg.

Bár egy-egy egyházi eseményen pulpituson állva emberek előtt beszélni nagyon is megtisztelő, igazából nem az én világom. Még akkor sem volt az, mikor az egyházi életben aktívabban részt vettem. Felelősségteljes dolognak gondolom, ugyanakkor igazán soha nem tartottam magam erre teljesen alkalmasnak. A beszélgetések jóval közelebb állnak hozzám, mint a prédikációk. Persze megélve utólag mindig van benne öröm. Tükör által, homályosan látunk, de a jelenlegi ismereteim alapján ezek a lenti gondolatok helyénvalóak. Persze meglátjuk majd 10 év múlva – visszatekintve.

Az alábbi felvételeket egy számunkra kedves budapesti gyülekezet osztotta meg, ahova időnként vendégül hívnak az utóbbi időben.

Harcos (2021)

“Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta.”

Isten jelenléte (2021)

“Hívlak s bátorítalak titeket testvérek, az Isten irgalmára: szánjátok oda a testeteket Isten számára élő, hibátlanul tiszta áldozatul, ami megnyeri a tetszését. Ez legyen a ti ésszerű, igei szolgálatotok. És nehogy ugyanarra a mintára formálódjatok, mint ez a világkorszak. Hanem értelmetel megújulásával alakuljatok át úgy, hogy kipróbáljátok, mi az Isten akarata, mi az ami nemes, hasznos és jó, mi az, ami megnyeri a tetszését és mi az, ami beteljesült, tökéletes…”

Isten embere (2021)

“Erősítsétek a lankadt kezeket, és szilárdítsátok a tántorgó térdeket. Mondjátok a remegő szívűeknek: legyetek erősek, ne féljetek! Íme, Istenetek bosszúra jő, az Isten, aki megfizet, Ő jő, és megszabadít titeket! (…) Akkor ugrándoz, mint szarvas a sánta, és ujjong a néma nyelve, mert a pusztában víz fakad, és patakok a kietlenben. És tóvá lesz a délibáb.”

Jézus: a megalkuvás nélküli minta (2021)

Nehéz a ma élő hívőknek ebben az egyre furcsább világban eligazodni, a mostani korszellemnek bölcsen és józanul ellenállni. Emberi okoskodás már nem látszik elegendőnek. Jézus mintája – aki szintén nehéz időkben élt – ugyanakkor felüdítő. Az igehirdetés az Ő útjára, az ő példájára támaszkodik, szorosan végig követve Jézust az ebben a tekintetben két különösen fontos pillanatában. Utazás a szamáriai asszony kútjától a kaphernaumi zsinagógáig.

Királyok királya (2020)

Jézusról.

A személyes életút 4 - Simon Péter története (2020)

Jézus és Péter kapcsolata egyfajta önmagába visszatérő történet. Jézus, aki ugyanazokkal a mondatokkal indítja el ezt a felkavaró néhány évet, mint amivel búcsúzik Pétertől. Ám köztük elhangzott szavak az első találkozáskor és az utolsókor mennyire mást jelentenek már.

A személyes életút 3 - küzdelmek, szenvedés, felszabadulás (2020)

A küzdelmek és a szenvedés ritkán vonzó prédikáció téma a mai – elsősorban élménykereső – kereszténységben. Ugyanakkor az egész krisztusi üzenet át van itatva azzal az alapgondolattal, hogy ez az út vele nem lesz komfortos – és akkor még nagyon árnyaltan fogalmazunk. Ám szerintem van lehetőség felülkerekedni a küzdelmeket körüllengő aggodalmon, vagy épp kétségbeesésen – bátran fordulva ahhoz, aki a szívek vizsgálója.

A személyes életút 2 - életelhívás (2019)

Az Istenben megélhető személyes életelhívás megtalálásának szükségességéről, amit kikerülhetetlenül és szükségszerűen ölel körbe az önátadás.

A személyes életút 1 - a félreértett áldás (2019)

A félreértett áldásról, a hitéletben való felnőtkor öröméről (ami merőben más, mint a megtérés öröme), próbákról és felfrissülésről.

Ritkán írok dalokat. Ez a néhány alább született az elmúlt években, de mindegyik konkrét, személyes megéléshez köthető. Tündi pedig mindig velem van ezekben az énekekben a nagyszerű énehangjával. A felső két dalban csak mi zenélünk, a Dávid tánca kislemez három dalán ugyanakkor számos remek zenész volt segítségünkre.

Zarándokének

Logosz

Idén ezzel a posttal kívánok mindenkinek áldott év végét. Manapság már csak kisjézus, meg angyalka (vagy még ez sem) szintjén van a mondanivaló, miközben az evangélium Logosza sokkal intelligensebb üzenet. Ezért némiképp ellenpontozva írtam ezt a dalt – gyakorlatilag János evangéliuma első versének a szövegére építve. Tündi pedig leült mellém a számítógép mellé és segített elénekelni. A dallam egyszerű, de az evangélium üzenete is egyszerű. Az űrfotók, amiket a képeimből alá válogattam azok, amik leginkább illeszkednek a mondanivalóhoz. Mert szerintem a kozmosz mérhetetlen nagysága éppúgy dicsőíti a teremtőjét, mint a kis ember egy gitárral a Földön. Ha valakinek van kedve, kicsit halkítsa le maga körül a világot, nyissa meg és hallgassa meg, akár ossza meg, ez az én karácsonyi üdvözletem.

Dávid tánca kislemez

Az alább meghallgatható felvételek a Tündi számára írt kislemezről származnak.

  • Ének: Tündi.
  • Dalszerzés (szöveg, zene), klasszikus gitár: Lóránd
  • Vokál, szólamok: Bögös Edit.
  • Lead gitár: Gyárfás István (aki a hangszereléshez is rengeteget tett hozzá)
  • Basszusgitár: Zámbó Róbert
  • Billenytűk: Révész Celesztin
  • Dob: Hidász Tamás