Találkozások

A 2016-os év január hónapjának 16-ik napját már hónapokkal előre bejelöltem a naptáramban. Ismert volt ugyanis, hogy ezen a napon a C/2013 (Catalina) – üstökös áthalad a Göncölszekéren és egészen megközelíti az M101 galaxist. Két ennyire eltérő égi objektum nagyon izgalmas páros egy fényképen. Az egyik nagyon közeli: a naprendszeren belül halad. A másik rendkívül távoli: a saját galaxisunkon, a Tejútrendszeren túl található természetesen. Ám innen, a Földről nézve, fotózva egy látómezőn belül találjuk őket ezen a napon. Két sorozat készült egymással egy időben. Az üstökös és a galaxis szűk közelségét távcsöves fotón örökítettem meg. Publikálni később fogom, még van vele dolgom. Ám emellett az új hordozható felszerelésnek köszönhetően egy nagyszerű nagylátószögű felvételt is sikerült készíteni. Ezen a fotón a teljes Göncölszekér látszik, minden objektumával együtt.

A Göncölszekér

Hét fényes csillag rajzolja ki hazánk legismertebb csillagképét, a Göncölszekeret, más néven Nagy Göncölt. Más népek ekét, merőkanalat, láttak benne. Ez a nagyszerű alakzat a Nagy Medve (Ursa Maior) csillagkép része. A csillagai a szekér hátsó részétől nézve: Dubhe, Merak, Phekda, Megrez, Alioth, Mizar és Alkaid.

stellariumUrsaMajor

A Dubhe és az Alkaid kivételével ezek a csillagok egy irányba mozognak, közösen részei a Collinder 285 halmaznak. A Mizar közelében kivehető egy halványabb csillag, az Alcor. Kisebb távcsővel már felismerhető a Mizar szorosabb, 4 magnitúdós társa is. Ha a szekér két hátsó csillagát meghosszabbítjuk a köztük levő távolság ötszörösével, az északi Sarkcsillaghoz, a Polarishoz érkezünk. Rúdjának megtört eleje pedig az Arcturusra mutat.

Az üstökösről

A C/2013 US10 (Catalina) – üstököst 2013 október 31-én fedezték fel a Catalina Sky Survey projekt keretében. A CSS projekt célja, hogy potenciális veszélyt jelentő földközeli objektumokat, üstökösöket, kisbolygókat megtalálja.  A projekt keretében 30 másodperces felvételeket készítenek, melynek során 21 magnitudós objektumokat is tudnak detektálni. A szóban forgó üstökös fényessége felfedezésekor még csak 19 magnitudó volt. A felfedezés pillanatában úgy vélték, hogy egy új kisbolygót találtak, de a további megfigyelések bizonyították, hogy üstökösról lesz szó. Az előzetes pályaszámítások még 6 éves keringési idejű üstökösre utaltak, de később, ahogyan egyre több adat állt rendelkezésre, kiderült hogy a keringésidő inkább több millió év lehet. Az üstökös viszonylag nagy sebességgel halad át a Naprendszeren. Naponta közel 1°-ot halad. 2016. január 12-én volt a legközelebb a Földhöz. A távolsága 0,72 CSE volt. A látszólagos elmozdulása az égen megközelítette a 2°-ot. (forrás: vcse). Hogy ez érthető legyen:

<

Az üstökös útja a fotózás alatt

 (120 kocka 2016.01.16 23.36 és 2016.01.17 05:56 között)

 

Az üstökösről közeli is készült. Kattints a képre a bővebb információhoz!

Mélyég objektumok a képen

Az Ursa Maior számos mélyég objektumot rejt magában. Csak a legfényesebb Messier katalógusból is több található itt, nem beszélve a számos NGC és IC objektumról. A fényképen látható főbb Messier ködök és galaxisok:

A Szélkerék-galaxis

Jelenleg a fő célpont ez a spirálgalaxis, hiszen ennek a közelségében húz el az üstökös. Az M101 galaxist Pierre Méchain fedezte fel 1781. március 27-én, majd értesítette erről Charles Messier-t, aki katalogizálta. Ez volt az egyik utolsó objektum, amit maga Messier adott a katalógushoz. A legalább kilenc galaxisból álló M101 galaxiscsoport legfényesebb tagja. Egyike azon 18 galaxisnak, amit a Hubble űrtávcső kulcsfontosságú projektjének keretében figyeltek meg; ennek célja a Hubble-állandó 10% hibahatáron belüli meghatározása volt. Ehhez a galaxisban található cefeidákat vizsgálták, hogy megállapíthassák a galaxis távolságát. Az M101 esetén 29 valószínűsíthető cefeidát figyeltek meg 10 és 60 nap közötti periódustartományban. A mérések és számítások eredményeként a galaxis távolságát 7,4 ± 0,6 Mpc-ben határozták meg.

Az Örvény-galaxis

Az M51, avagy népszerű nevén az Örvény-galaxis az égbolt ikonikus galaxisa. Valójában nem egy, hanem két csillagváros. A kép jobb oldalán megfigyelhető nagyobb galaxis látványos spirális szerkezetet mutat, amelyben a porfelhőket vöröses árnyalatú sávok rajzolják ki. Feltűnő továbbá, hogy szomszédjával aktív kölcsönhatásban áll, amelynek során hatalmas anyagtömegek dobódtak ki belőlük az intergalaktikus térbe – ezek a halványabb nyúlványok formájában ismerhetők fel. Korábban már fényképeztem, a fotó itt található.

A Bagoly-köd és az M108

A két objektum közül talán az M97 besorolású planetáris nyújt esztétikailag többet. Bagoly-köd néven vált ismertté. Lord Rosse a fotóm előtt 168 évvel (1848 március 11-én) elkészült rajza után. Lord Rosse 183 cm-es távcsövén keresztül bagolyformát látott, elkülönülő szemekkel. Teljes vizuális magnitúdója 11, de nem olyan könnyű észrevenni, mert fénye közel 3 ívperc átmérőjű területen oszlik meg. Az M108 nagyjából az éléről látszódó, elnyúlt alakú 8’36 x 2’24 méretű, 10 magnitúdós Sc típusú spirál. Távolsága 25 millió fényév és 760 km/s sebességgel távolodik tőlünk. Korábban már fényképeztem, a fotó itt található.

M109

A Messier 109 (más néven M109 vagy NGC 3992) egy küllős spirálgalaxis. Pierre Méchain fedezte fel 1781. március 12-én. A Messier-katalógushoz Owen Gingerich adta hozzá 1953-ban. 1048 km/s sebességgel távolodik tőlünk.

Göncöl Messier

A fénykép készítéséről

Ezt a képet két okból is nagyon szerettem volna elkészíteni. Egyrészt maga a téma: üstököst eddig nem fotóztam, most egyszerre két sorozatot is. A távcsöves nyilván nagyon jó felbontású, nagy nagyítású fotó lesz, de ezt a nagylátószögű képet is nagyon vártam, hisz az új felszerelés debütálása egyben ez a fotó. A hordozható Star Adventurer pillekönnyű, az egész felszerelés mechanikástul, állványostul, fényképezőgépestül pár kg. Bárhova el lehet vinni és sima ceruzaelemekkel működik. Nagyon kényelmes. Ennek ellenére nagyon pontosan követi az ég látszólagos elmozdulását. A mechnikára egy újonnan vett és frissiben átalakított Canon tükörreflexes gép került, az objektív hosszú válogatás után az egészen kiváló rajzolatú 40mm-es fix 2.8-as palacsinta objektív lett.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az időjárás eleinte nagyon bizonytalan volt, délről egy masszív felhőtömeg áramlott be az ország területére. Délután még úgy látszott, dugába dőltek a terveim, hisz teljes fedettséget hozott a napnyugta. Ám 8 után kiderült, majd folyamatos felhőátvonulások következtek, végül éjfélre teljesen kitisztult az idő. Ez nem változott virradatig.

A felvétel adatai

 • Objektumok
 • C/2013 US10 (Catalina)
 • Messier 101
 • Messier 51
 • Messier 97
 • Messier 108
 • Messier 109
 • Dátum
 • 2016.01.
 • Helyszín
 • Piliscsév
 • Expozíciós idő
 • 6 óra
 • 120 x 180 ISO 800

A felszerelés

 • Objektív
 • Canon 40mm f/2.8 STM Pancake
 • Mechanika
 • SkyWatcher Star Adventurer
 • Kamera
 • Canon EOS 1200D (átalakított)
 • Vezetés